Verwijk Oliebollen

Geschiedenis

 

Onverbrekelijk is de naam "Verwijk"verbonden met oliebollen. Al sinds 1892 is de familie Verwijk te vinden op kermissen en braderien in het hele land. Het vervoer ging in de beginjaren per schip, daar woonde de hele familie, opa, oma en de vijf kinderen. Een van de kinderen, Bertus, trouwde in 1946 met Annie. Samen kregen zij drie kinderen. In de begintijd werd er gerezen met een opbouwkraam die iedere kermis weer helemaal opgebouwd moest worden en natuurlijk ook weer afgebroken, dan werd er weer gereden naar de volgende kermis. Pas in 1962 kwam de eerste oliebollen wagen gebouwd door de fa. Nijhof in Purmerend. Een echte luxe want nu hoefde er niet meer opgebouwd te worden. Deze kraam heeft jaren op de raaks in haarlem gestaan en heeft daar zonder dat wij het wisten model gestaan voor de bekende tekening van Anton Pieck.

Haarlem-Gebakkraam 1949 Anton Pieck

Bertus en Annie begonnen dus in 1946 en in 1948 werd zoon Henk geboren, broer Bob begon het leven in l958. Henk begon in 1971 samen met zijn vrouw Gerda en ging het samen doen met pa en moe, in l981 begon Bob met zijn vrouw Joke.
Bertus en Annie zijn ermee gestopt om de jeugd het over te laten nemen.(misschien leuk om te weten, Gerda en Joke zijn zussen dus een echt familie bedrijf.) In l981 werd dus de vof gebr Verwijk “geboren” en in 2006 is de zoon van Bob, Wesley, toegetreden tot de vof.

De kraam in Haarlem staat er nog steeds in de winterperiode dat is dus al 62 jaar en het is nog steeds de wagen waar in 1962 mee werd begonnen. Ook de zoon van Henk, Dennis, heeft een oliebollenkraam zoals de meeste Verwijken in de oliebollen zitten! Maar ja als je erin geboren wordt dan blijf je het ook doen en zo gaat het van vader op zoon en is inmiddels de vijfde generatie al actief op de kermis en allemaal in de oliebollen.

Raaks-Haarlem   ouders van Henk en Bob
Zo is het allemaal begonnen